Fintech -yritykset kasvattaa suosiotaan kuluttajien parissa

 

Finanssiteknologia eli fintech on on kovassa kasvussa Pohjoismaissa. Fintech on tällä hetkellä kasvuyritysten nopeiten kasvava alue. Pankkitoiminnan säätelyn ja tiukentuvan kilpailun lisääntyessä, myös pankit lisäävät digitalisoitumistaan. Vaikka Ruotsi onkin toistaiseksi vielä fintechin tärkein markkina-alue, fintechiin suunnattavien sijoitusten määrä on kasvussa kaikissa Pohjoismaissa. Suomen fintech -yritykset ovat keränneet sijoituksia toiseksi eniten, 39,6M€ edestä. Yksi tämän hetken kuumimmista trendeistä on automaattinen sijoitusneuvonta eli roboneuvonta.

Pankit pyrkivät pysymään fintech -yritysten mukana

Pankit ovat perinteisesti olleet nopeita ottamaan finanssiteknologian ratkaisuja käyttöönsä Pohjoismaissa. Tämän on siten auttanut synnyttämään hedelmällisen kasvualustan finanssiteknologiaan erikoistuville yrityksille. Yritysten mukana pohjoismaiset sijoittajat pääsevät myös käsiksi nopeasti kasvavaan alaan.

Fintech – kuumimmat trendit Pohjoismaissa

Yksi fintechin kuumimmista trendeistä tällä hetkellä on automaattinen lainojen vertailutyökalu. Tämän kaltaiset ratkaisut ovat verkossa toimivia, selainpohjaisia sivustoja, joiden avulla asiakkaat pystyvät löytämään joko itselleen tai yritykselleen parhaiten sopivat lainaehdot. Nämä lainavertailupalvelut voidaan jakaa karkeasti kahteen eri kategoriaan. Surffattuaan lainavertailun verkkosivulle, asiakas voi valita haluamansa lainasumman ja takaisinmaksuajan. Palvelu ehdottaa asiakkaalle tämän jälkeen lainayrityksiä joiden ehdot ovat joustavimmat ja edullisimmat asiakkaan näkökulmasta.

Toisenlaisessa palvelussa asiakas voi mennä niinkin pitkälle, että tämä asettaa itselleen tai yritykselleen sopivan lainasumman ja takaisinmaksuajan, jonka lisäksi asiakas voi myös itse määritellä sen, kuinka paljon korkoa on valmis maksamaan lainastaan. Täytettyään nämä tiedot verkkolomakkeeseen, asiakkaan lainahakemus tallentuu fintech -yrityksen järjestelmään ja potentiaaliset lainasijoittajat saavat tiedon lainahakemuksesta. Tämä ei vielä tarkoita että asiakas olisi sitoutunut lainaan tai sen ehtoihin. Fintech -verkkopalvelu asettaa lainahakemuksen tarjolle järjestelmäänsä ja ne sijoittajat, jotka ovat kiinnostuneita tarjoamaan lainan asiakkaan asettamilla ehdoilla, hyväksyvät tarjouksen. Jos asiakas saa useamman kuin yhden hyväksytyn lainapäätöksen tälläistä fintech -ratkaisua käyttäen, hän voi valita useamman lainayrityksen välillä. Tämän jälkeen fintech -ratkaisu toimii välittäjänä lainan hakijan sekä lainan myöntäjän välillä. Välittäjänä toimiva yritys saattaa tarjota osapuolille sopimuspohjan lainaa varten.

Fintechin tulevaisuus vuonna 2018

Fintechin nousujohteisuuden ansiosta kuluttajat saavat jatkossa entistä enemmän monipuolisia ja parempia palveluita sekä huomattaviakin säästöjä. Vuoden 2018 alussa voimaan astuva EU -säädös takaa että fintech -yritykset saavat entistä laajemman pääsyn asiakkaidensa pankkitoimintoihin. Pohjoismaat ovat siirtymässä yhä enemmän pois perinteisten pankkipalveluiden parista ja kohti nopeampia ja edullisempia laina- ja rahansiirtopalveluita. Monien visionäärien suunnitelmissa siintääkin aikakausi, jolloin pääsemme ensimmäisen “pankittoman pankin” asiakkaaksi.